Är ni nöjda nu, slentrianhatare?

Kajsa Grytt skulle ha åkt på stor turné i vår. Men nu väljer hon att ställa in. För att folk har hatat henne på nätet.

Jag tycker att det är outsägligt sorgligt. Att det slentrianmässiga näthatet tillåtit sig att ta sådana proportioner att artister och kulturutövare helt enkelt väljer att sluta utöva sin kultur för att det inte känns något kul längre. För att folk utan några som helst förkunskaper eller något egentligt intresse tagit sig friheten att tycka till i väldigt negativa ordalag om deras insats.

Kajsa Grytt låter meddela via sin officiella Facebook-sida:

”Det hade varit så fint att möta mina egna trogna och de som via SMB upptäckt mig, eller kanske hittat mig på nytt. Den uppskattning och värme som kommit direkt till mina forum har varit fantastiskt härlig.
Men det har också varit väldigt negativ press, och mycket hat på nätet som jag har varit bra på att stänga av, men lusten och peppen att slå på stora trumman och ge mig ut på seger-turné försvann.”

Trist, väldigt trist att hon ska behöva känna så efter sin lyckade insats i teveunderhållningen Så Mycket Bättre.

För vad är egentligen Kajsa Grytts brott?

Att hon har ett lite annorlunda musikaliskt uttryck!?

Ja, det är precis så det ligger till. Ni som hänger i sociala medier har förstås sett det själva. I samband med varje avsnitt har allehanda Twitter-flöden och Facebook-feeds fyllts med mer eller mindre idiotiska kommentarer om hur dålig Kajsa Grytt är. För att ta den milda versionen.

Hon har ett artistiskt uttryck som är lite svårare att ta till sig än Carola, so be it, men istället för att gå och koka kaffe under hennes tre minuter på scenen har provokationen uppenbarligen blivit så stark att det måste hatas på nätet över musik som ingen tvingat någon att lyssna på.

Aftonbladets Markus Larsson sa det väldigt bra när han uttalade sig efter teveunderhållningens premiäravsnitt:

”Så Mycket Bättre är ett program om musik för människor som egentligen inte är intresserade av musik”.

Det är precis så det är och jag tar mig friheten att spekulera i att det är just de där tittarna som egentligen inte är särskilt musikintresserade som tagit sig friheten att klanka hårdast i de sociala medierna.

Hån och omotiverade påhopp som nu alltså fått konsekvensen att Kajsa Grytt tappat peppen och inte vill åka på turné.

Jag var och såg En skam för Sverige igår. En show där komikerna Magnus Betnér och Soran Ismail bland annat gör upp med alla dessa i vardagen synnerligen rimliga och resonabla människor som plötsligt går bananas på internet och med hat som vapen rasar i fullständigt orimliga och triviala frågor (trillingnöten bort ur Aladdinasken, Tintin byter hylla på biblioteket och så vidare).

Inför föreställningen visades ett twitterflöde på storbildsskärm där allt som taggades med showens specifika hashtag dök upp. Folk ville förstås twittra, men de valde sina ord med omsorg, någon skrev rent av något indignerat om att stava fel i en tweet som kunde ses av ”typ 800 pers”. Bara det faktum att alla i salongen kunde se det som skrevs skapade en eftertänksamhet och försiktighet.

Men vad är skillnaden?

Allt som skrivs på internet kan ju ses av precis vem som helst och det är det där som folk inte reflekterar över. Samma eftertänksamhet som rådde i humorsalongen, samma eftertänksamhet borde råda i tevesoffan när man spanar på exempelvis Så Mycket Bättre.

För det är klart att artisterna läser, åh jo de läser, de är människor de också. Och när människor blir slentrianmässigt hoppade på och utsatta för hån, då når de gränsen förr eller senare. Kajsa Grytt gjorde det uppenbarligen efter sin medverkan i Så Mycket Bättre.

Det är så tragiskt att människor som tagit sig rätten att spy galla över något som det förmodligen egentligen inte bryr sig om har fått en artist att ställa in sin turné.

Är ni nöjda nu, slentrianhatare?