Ännu mer av Carola

Carola
Gröna Lund, Stockholm
2015-05-27

Det är premiärtider och en av Sveriges få superstjärnor – Carola – förlägger som så många andra starten på sin turné till Gröna Lund. ”Det bästa av mig, del 2” är precis som namnet antyder (ingen falsk marknadsföring här inte) en aningen modifierad variant av den konserthusturné som sålde slut på varenda liten ynka biljett under våren.

Deltagandet i Så mycket bättre sparkade fart på den Carola-hysteri som med jämna mellanrum drabbar Sverige och efter succévåren är det naturligtvis inte mer än logiskt att det blir en lång sväng över sommaren också.

Men publiken ska inte vänta sig så mycket nytt under solen. I alla fall inte att döma av premiären inför ett knökfullt Gröna Lund.

carolalitenDet inledande fokuset ligger på Så mycket bättre-tolkningar. Vi får en smäktande Tell Me This Night Is Over och en schlagerrusig Gatorna tillhör oss vars upphovsman Love Antell strax därefter uppenbarar sig på scenen för att knyta ihop Tommy tycker om mig tillsammans med Carola. Det blir en aning märkligt då allt tycks ganska orepat och slyngeln till sångare inte riktigt verkar veta sin roll i låten och därför buggar loss med kvällens drottning istället. Ganska charmigt faktiskt.

Mittenpartiet däremot känns som en evighet. Ballader och halvgospel buntas ihop till en transportsträcka där till och med de mest hårdhudade schlagerbögarna i publiken börjar skruva lite otåligt på sig.

Fantastisk sångröst i all ära, men alla vet ju vad som väntar.

En grandios avslutning där det är omöjligt att inte ställa sig frågan varför spralliga guldkorn som Säg mig var du står, Mitt i ett äventyr och Gloria som får publiken att extatiskt gå bananas på nöjesfältet ska klumpas ihop i ett medley medan det träiga mittpartiet tillåts tråka ut samma publik.

Det kanske inte anses vara god smak, men det är de grälla färgerna och utstuderat stora gesterna som får Carolas publik att bli lycklig och hon tycks utan tvekan ha roligt när hon gräver djupt i repertoaren. Mer fokus på sånt än på det finstämda hade gjort showen mer explosiv.

Att det sedan är Evighet, Fångad av en stormvind och Främling (alla i flärdfulla versioner) som är grädden på moset som tar festen i mål behöver väl knappast sägas. Att varenda själ på Gröna Lund tycks överlycklig i de stunderna är ett lika självklart understatement.

Sammantaget är det en klart godkänd premiär som plågas av dåligt ljud men trots allt visar att ”Det bästa av mig”-konceptet håller i alla fall en sommar till.