Christian Östlund

Anna Von Hausswolff har musiken för november

Som Markus Larsson konstaterade i senaste avsnittet av podden ”Larsson & Lundell” så är november verkligen den sämsta månaden. Tidningen jag jobbar på hade nyligen en enkätfråga som löd: Hur klarar du av novembermörkret? Ett av svaren: ”Jag klarar inte av det helt enkelt, det är bara att bita ihop. Jag pallar inte med mörkret”.

Deppigt.

En får göra det bästa av situationen helt enkelt och kan ju åtminstone försöka hitta ett soundtrack som passar till mörkret. En av alla skivor som nyligen släppts och som bör hitta fram till varje höstdeppigt sinne är Anna Von Hausswolffs ”The Miraculous”.

Just ordet soundtrack passar ganska bra här, det handlar inte om några raka låtar. Von Hausswolff vill inte göra det lätt för lyssnaren utan går in i monotona och maffiga ljudväggar, ofta långa instrumentala stycken. Den orgeltunga musiken tar sin inspiration från drone och doom. Att Anna Von Hausswolff poserade i Burzum-tisha på en DN Kultur-etta en gång är helt rimligt (rent musikaliskt i alla fall, Varg Vikernes kriminalitet och allmänt kassa värderingar bortser jag från här).

Det här är inte pop och det är inte hårdrock heller, och ibland behöver man ju inte sätta någon genre på musiken man lyssnar på. Musiken bara är vad den är, och det är gott så.

Och den passar perfekt nu när mörkret sänker sig över oss.