Allt är som förut

Bombshell Rocks
Generation Tranqulized
(Burning Heart Records, 2014)

”Hej nu är vi här igen/Trots att det var länge sedan/[…]/Men nu kan ni andas ut/Allt är som förut”

Det kan förmodligen framstå som den märkligaste saken i världen (vilket det förmodligen också är) att citera en gammal Drängarna-låt i en text som belyser punkgänget Bombshell Rocks comeback 2014. Men refränglyriken i titelspåret till plojbandets skiva ”Allt är som förut” (1997) skulle lika gärna kunna handla om Västerås-punksen.

BombshellRocks-GT-Draftr05Bombshell Rocks är efter nio års frånvaro inte bara tillbaka med ett nytt album, man är också återförenade med så väl frontmannen Mårten Cedergren som det legendariska skivbolaget Burning Heart Records (som nyligen just likt bandet återuppstod).

Och framförallt, det låter precis som det brukar!

Att det skiljer så mycket som 12 hela år mellan ”From Here And On”, den senaste skivan som Mårten Cedergren medverkade på, och ”Generation Tranqulized” känns helt absurt när jag lyssnar. De skulle lika gärna kunna vara inspelade två år tätt inpå varandra. Bombshell Rocks har plockat upp stafettpinnen där de lade ner den som om det varit den naturligaste saken i världen.

Jag kastas obönhörligen tillbaka till tiden i inledningen av 2000-talet då ”From Here And On” var en bofast kompanjon i bilen. Tiden då Bombshell Rocks förmodligen nådde de högsta höjderna i hantverket av att kombinera snärtig punk med medryckande popmelodier. Jag kan inte förneka att nostalgins ljuva korar smeker längs min ryggrad. Det är många vackra minnen som kommer tillbaka.

Det som är lite överraskande är att den musik Bombshell Rocks saluför faktiskt känns minst lika fräsch idag som den gjorde då. De trallvänliga melodierna sitter där de ska och drivet som får mina fötter att envist stampa i takt är där det ska vara. I övrigt är jämförelser överflödiga. Det säger sig liksom självt att gruppen inte når riktigt hela vägen upp till de där hitsen som de släppte ifrån sig på den briljanta plattan 2002. Det har de nog inte förväntat sig att göra heller.

”Generation Tranqulized” är kort och gott riktigt gott hantverk där det omvälvande intrycket är just det där som Drängarna sa strax innan Bombshell Rocks slog igenom – allt är som förut.