Allstar-bandet som besjunger förorten

Ett stycke Mustasch, ett stycke In Flames och ett stycke Hardcore Superstar – det blev en skiva om Tynnered.

Musikbranschen är inte alltid logisk. Att herrarna Ralf Gyllenhammar (Mustasch), Niclas Engelin (In Flames, Engel) och Adde Andréasson (Hardcore Superstar) skulle slå sin smutsiga hårdrocksbyk ihop med radioprataren Jonas Slättung är väl i och för sig inte helt långsökt.

Men att det skulle resultera i en grupp som mest låter som ett något hårdare Nationalteatern och sjunger om den göteborgska förorten på svenska är minst sagt lite mer otippat.

Men samtidigt ett faktum. Välkomna Drömriket.

Albumdebuten, som bandet helst inte vill beskriva som nostalgisk, släpps den 21 maj och är en tillbakablick mot livet i Tynnered.

– Många ställen är igenväxta och på andra har vägarna krackelerat. Det är förändrat. Opaltorget har blivit en spökstad, och uppe på Tynneredsskolan syns taggtråd och övervakningskameror. Det var en idyll när vi växte upp, men nu känns det som en stadsdel som har försummats, säger Niclas Engelin till Direkt Press Göteborg.

Idag släpptes debutsingeln Arendal och det är väl ingen allt för vågad gissning att den kommer vara en vattendelare bland musikanternas tidigare fans. Det låter inte Mustasch. Det låter inte In Flames. Det låter inte Hardcore Superstar. Det är bara en simpel svenskspråkig singel om den göteborgska förorten.

Charmigt om ni frågar mig. Men visst kommer Drömriket omöjligt att komma undan nostalgi-stämpeln, hur kritiskt vinklade texterna på debutplattan än visar sig vara?