Allsångshitsen lyfter kalaset

Red Hot Chili Peppers
Tele2 Arena, Stockholm
2016-09-10

Jag är förmodligen inte helt objektiv. Red Hot Chili Peppers är det sista bandet att checka av på min ”måste se”-lista. Efter kvällen i Tele2 Arena kan jag luta mig tillbaka och konstatera att jag nu sett alla storheter som en gång var med och formade mig och min musiksmak live. Ja, de som fortfarande går att se vill säga.

På så sätt har Red Hot Chili Peppers redan vunnit i samma stund som de ställer sig på scenen, men det gör också att jag betraktar spektaklet med lite annorlunda ögon.

Och jag känner en viss besvikelse över att det är en ”Californication”-publik som samlats i arenan. Det vill säga en skara människor som tittat på MTV, hört och lärt sig älska de poppigaste hitsen, men som inte tycks förstå särskilt mycket alls över huvud taget när äldre guldmaterial luftas (att nya singeln Dark Necessities får ett större bifall än fantastiska Blood Sugar Sex Magik som går helt över huvudet på 25 000 pers är ett tydligt exempel).

Med andra ord är det allsångshitsen som lyfter kalaset. Jag får gåshud när publiken sjunger Otherside, Californication och Under The Bridge med Anthony Kiedis. Det är storartade stunder där Red Hot Chili Peppers spelar pop av bästa märke. I By The Way lyckas orkestern dessutom legera sin mest ystra partyfunk med en smekande poprefräng på ett sätt som får publiken att tända till.

Men i övrigt känns gensvaret si så där och i ärlighetens namn gör bandet inte heller så mycket för att lyfta stämningen. Några sköna jam blir lätt i alla fall ett par sköna jam för många och kvällens setlista kommer inte gå till historien som någon av de mest lysande. Bandet har så många ess som skulle kunna halas fram, men väljer att luta sig mot lite för många nya halvbra nummer och borde naturligtvis aldrig ha berett plats för en fullständigt irrelevant cover av Search and Destroy med Iggy & the Stooges.

Men ändå, oavsett om de är intresserade eller inte håller orkestern ändå en hög nivå. Jag kan tycka att både Sick Love och Goodbye Angels från senaste ansträngningen ”The Getaway” är riktigt sköna låtar och det är en ynnest att få se lysande Chad Smith banka trummor live. Han är briljant.

Så när bandet abrupt kliver av efter sexton låtar och med Give It Away som avskedsmissil är det omöjligt att vara missnöjd. Även om det borde ha kunnat vara så väldigt mycket mer än en visuellt oerhört snygg show med några utvalda allsångshits som partyhöjare.

Red Hot Chili Peppers ❤️

Ett filmklipp publicerat av Mikael Mjörnberg (@mjornberg)

Red Hot Chili Peppers setlist, Stockholm 10/9 – 2016

1. Can’t Stop
2. Dani California
3. Otherside
4. Dark Necessities
5. She’s Only 18
6. Search and Destroy
7. Blood Sugar Sex Magik
8. Go Robot
9. Californication
10. The Getaway
11. Look Around
12. Under the Bridge
13. Sick Love
14. By the Way
————–
15. Goodbye Angels
16. Give It Away