Alla ska med på streamingtåget

”Spotifydödare” har blivit det senaste modeordet i musikbranschen. Först var det Tidal – ett luftslott. Sedan kom en ordentlig utmanare i Apple Music. Nu säger Facebook att man vill starta en streamingtjänst. Det fanns väl något som hette Wimp också, vad hände med dem?

Jag tror att journalisten Kristin Lundell sa det bäst på Twitter:

”Det var bättre förr” är ett uttryck jag skyr som pesten, men jag kan inte hjälpa att tänka att det var… lite enklare förr. När det fanns ett format som alla höll sig till. Stenkaka. Vinyl. Kassett. CD-skiva. Mp3-fil. Visserligen var det olika tillverkare som gjorde själva produkterna och det var olika tillverkade som gjorde maskinerna en skulle spela upp musiken i. Men man kunde spela alla cd-skivor i alla cd-läsare. Man kunde göra ett blandband och ge till någon utan problem.

Spotify, Apple Music, Tidal, Spotify – alla vill streama musik.
Spotify, Apple Music, Tidal, Spotify – alla vill streama musik.

Med en framtid där Spotify, Apple och Facebook alla har stora streamingtjänster med ungefär lika många användare ser jag bara ett myller framför mig. Någon delar en låt på Twitter men jag kan inte öppna den länken för jag använder inte den tjänsten – jag får gå in på min egen app och leta upp låten själv. Din favoritsajt har satt ihop en spellista med de perfekta låtarna för sommarkvällen – i en tjänst som du inte har. En artist väljer att släppa sin nya skiva exklusivt på en av de stora streamingtjänsterna – den som du inte har. Byter du tjänst eller betalar du för en till?

Jag säger inte att det måste vara Spotify – men kan vi inte bara bestämma oss för en streamingtjänst och köra på den? Jag tänker på åren runt 2007-2008 när två format, Blu-ray och HD DVD, tävlade om att bli standarden för högupplöst hemmafilm. Liknande striden mellan Betamax och VHS på 80-talet. Streamingbranschen för musik behöver något liknande.

En enda app som fungerar på alla telefoner och datorer, där all musik som har släppts finns. 99 spänn i månaden. Finns det en risk för att ett företag som har monopol på all laglig musikstreamning på nätet missbrukar den makten? Säkert.

Men är det inte värt ett försök ändå?