Elin Hörberg

Albumdebuterande We Float har ordet

Drefvet gav ordet till Anne Marte Eggen från album-debuterande We Float. Bandnamnet We Float är taget från en PJ Harvey-låt och har betytt mycket för bandets frontfigur Anne Marte, som har lyssnat på henne sedan barnsben där PJ Harvey har varit en stor förebild och varit beviset på att kvinnliga musiker kan gå sin egen väg.

Såhär säger Eggen själv om de låtar och artister som inspirerat och betytt mycket för henne:

Som lillasyster har jag lyssnat mycket på mina storasyskons musik. Min första CD var Björks ”Debut” och efter ett tag fick jag PJ Harveys ”To Bring You My Love” av min storasyster. Björk och PJ Harvey blev snabbt mina favoritartister. Jag lyssnade förstås också på manliga artister och band, men det var något speciellt med just de två. De var starka och självständiga. Det var nog lättare för mig att identifiera mig med dem eftersom de är kvinnor.
Jag blir extra vaken och intresserad om det står en kvinna på scenen, och särskilt om hon spelar ett instrument. Det har varit, och är fortfarande, otroligt viktigt för mig att ha kvinnliga förebilder och jag tycker att det är alldeles för lite mångfald i musikvärlden.

PJ HarveyHorses In My Dreams
Innan jag hade råd att köpa skivan ”Stories from the City, stories from the Sea” så brukade jag gå till den lokala skivaffären för att lyssna på den. Det var kärlek vid första lyssningen! Musiken är drömskt, skitig och samtidigt äkta och nära. Horses In My Dreams är mitt favoritspår från den skivan.

BjörkPlay Dead
Jag brukade stänga in mig på vardagsrummet och dansa till den här låten. När jag lyssnar på den i dag får jag kanske inte lust att dansa, men jag tycker fortfarande väldigt mycket om den. Björk är en stor artist och konstnär.

Susanne SundførThe Silicone Veil
Det kommer väldigt mycket bra musik från Norge och Susanne Sundfør är en av mina favoriter. Hon gör dramatiska och storslagna låtar och har en kraftfull röst

PaavoAutumn Waltz
Då jag gick på musiklinjen för kvinnliga instrumentalister på Fridhems folkhögskola fick skolan besök av pianisten och kompositören Cecilia Persson. Det var ett väldigt inspirerande möte med samtal om musik och om hur det är att vara kvinnlig musiker i en mansdominerad miljö. Vi spelade också några av hennes låtar, bland annat ”Autum Waltz” som sedan dess är en av mina favoritlåtar.

Sonic YouthI Love You Golden Blue
Jag hörde Sonic Youth för första gången på Øyafestivalen 2005. Det var en fantastisk konsert och jag blev en fan direkt efter det. De spelade i stort sett bara låtar från skivan ”Sonic Nurse”. Jag minns särskilt väl när de spelade låten I Love You Golden Blue – en magisk konsertupplevelse!

 

We Float – Silence