Ace Frehley – Back in the Grönan groove

"Still smokin'"
”Still smokin'”

Ace Frehley
Gröna Lund
2015-06-17

39 år efter att Ace Frehley stod på Gröna Lunds scen med Kiss under gruppens första Sverigebesök så står han där igen. Äldre, lite plufsigare men också välmående. Jag vill tänka mig att han har det ganska gött, Ace. Han spelar in ny musik då och då och åker runt och lirar sina hits live med ett band han har valt själv. Utan pressen som det stora maskineriet Kiss innebär.

Han startar visserligen en halvtimma efter utsatt tid (meet and greet-sessionen innan ska ha dragit ut på tiden) men skämtar om det och ber om ursäkt efter ett par låtar. Han kommer med fler roliga kommentarer under kvällen och ser ut att må riktigt bra.

Skönt att se.

Ett smörgåsbord av hits dukar han också upp på Grönan. Genom att kombinera några av Kiss bästa låtar med några av de absolut bästa från hans egen solokarriär så blir det få svackor under de 90 minuter bandet står på scenen.

Som Markus Larsson var inne på i sin recension av Space-Ace spelning på Sweden Rock så ser jag hellre Ace än Kiss numera. Om det här är sista gången jag ser en av originalmedlemmarna framföra några av bandets bästa låtar så är jag helt nöjd med det. Parasite och Strutter sitter precis där de ska.

Vi måste förresten prata om Richie Scarlet också. Gitarristen som Ace jobbade med på 90-talet och som nu är tillbaka i bandet.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om honom. Han är gubbe men kör på som om han stod på Whisky A Go Go 1987. Han posar, slänger med gitarren och skuttar omkring. Övertaggad till tusen. Det ser lite märkligt ut bredvid Ace lugna scennärvaro och det ser ärligt talat inte helt värdigt ut med en gubbe i tuperat hår och kajal som öser på som om det inte fanns någon morgondag – trots att kroppen förmodligen börjar svika.

Ace verkar trivas med honom i alla fall, det är ju det viktigaste.

Setlist: