A work of art

Mastodon släpper ny skiva i sommar, och som alltid kommer omslaget att sticka ut i skivbackar och iTunes-listor. Drefvet sätter betyg på konstverken i Mastodons diskografi.

remission

 

”Remission” (2002)

Mastodons första fyra skivor är baserade på de fyra elementen. I ”Remissions” fall handlar det om eld, vilket är ganska tydligt på omslaget. Här började ett långt samarbete med konstnären Paul Romano från Philadelphia, som designade artwork, backdrops och merchendise fram till 2011. ”Remission” var början på en stark diskografi och omslaget är ett vackert konstverk.

3 av 5 eldmyror.

 

 

 

 

leviathan

 

”Leviathan” (2004)

Det stora genombrottet för Mastodon och förmodligen den skivan som flest skulle utnämna till den bästa. ”Leviathan” handlar om elementet vatten och tar avstamp i historien om Moby Dick. Jag har dock aldrig fastnat riktigt för omslaget, det är ett maffigt motiv men det känns ändå färglöst och småtråkigt. Det blir däremot betydligt häftigare om man zoomar ut och tittar på Romanos hela målning.
2 av 5 vita valar.

 

 

 

leviathan stor

 

 

 

 

 

 

 

 

blood-mountain

 

”Blood Mountain” (2006)

Här är jord elementet i fokus, och skivan handlar om en resa uppför ett berg där huvudpersonen stöter på vargar, jättar och flera mytiska varelser. Vilket avspeglas i omslagets figur som är en blandning av älg, rovdjur och människa. De bästa detaljerna är blommorna och klockorna i hornen. Ett mycket fint omslag.
4 av 5 kristallskallar.

 

 

 

 
Mastodon "Crack The Skye" cover”Crack the Skye” (2009)

Här ändrades den musikaliska riktningen något. Det luftiga, progressiva, soundet kommer verkligen fram på omslaget, som är en del av mycket snyggt artwork runt skivan. Häftigt, men det känns också aningen för mycket som ett kollage istället för ett sammanhållet konstverk.
3 av 5 baroner.

 

 

 

 

 

the hunter”The Hunter” (2011)

Första skivan utan Paul Romano, här är det istället AJ Fosik som har designat omslaget. Han är känd för sina fantasifulla figurer som han skapar i trä. Visst var det här omslaget lite av en chock första gången. Brutalt stilrent till skillnad från de detaljerade målningarna på de tidigare skivorna. Det var lätt att vara tveksam först, men satan vad det här omslaget har växt. Den klara röda färgen och det bisarra djuret blir i kombination ett skivomslag som sticker ut och fångar ögat direkt. Min favorit hittills.
5 av 5 jägare.

 

 


once more around the sun

”Once more around the sun” (2014)

Intensivt omslag! Det är den amerikanske konstnären Skinner som har gjort målningen. Han specialiserar sig i ”psykadeliska mardrömmar” säger han själv, och det får man väl hålla med om. ”Syratripp” tänker jag. Älskar Troy Sanders kommentar om omslaget till Paste Magazine: ”It’s going to be a work of art for sure. It’s going to be very eye-opening, very striking.” Huvudet på spiken. Precis som med ”The Hunter” så är det något helt nytt, och jag gillar det.
3 av 5 rymdmonster.