25 år sedan Hello Africa

I år är det 25 år sedan Dr Alban slog igenom med den Denniz Pop-producerade superhiten Hello Afrika. Men trots att han rörde sig inom en ganska tidstypisk genre sveper han så här en tredjedels livstid senare fortfarande med sig sin lyssnare som en orkan.

Den nya singeln Hurricane, som släpps idag och fungerar som firande av den storartade 25-årsdagen, är en partyanthem utan dess like. En låt som fullkomligt kommer ta över sommarens dansgolv och som med all önskvärd tydlighet slår fast att det inte är något fel på vigören hos Dr Alban trots att mycket vatten runnit under broarna.

Snarare tvärtom. Hurricane kan vara något av det allra mest lysande tandläkaren någonsin klämt ur sig. En superhit med ett eurosväng som får mitt hjärta att bulta febrigt.

Men låt oss ta en promenad längs med minnens allé. 25 år är ju trots allt en ganska ordentlig tid. Och det är ju trots allt så att nästan alla har någon form av relation till Dr Alban och hans odödliga hits. Oavsett om man gillar dem eller inte.

Vare sig det rör sig om den rörande känslan i nämnda genombrottshit, de hysteriska regnkläderna på stranden i videon till Sing Hallelujah eller den vansinnigt dansvänliga eurodängan It’s My Life har Dr Alban alltid haft något som fängslat och gjort att hans låtar fastnar. Då har vi inte ens talat om anti-knarkvisan No Coke eller lika omdebatterade som smygcharmiga Alla Vi med Friends In Need.

För att inte tala om Trafikverkets utbildningsanthem Tio små moppepojkar som väl varenda stackars ungdom ur en speciell generation matades med i skolan.

Dr Alban har aldrig backat för att testa nya vägar och nu toppar han alltså sin karriär med vad som mycket väl kan vara hans främsta ansträngning någonsin som 25-årsjubileum.

Drefvet säger grattis och kastar sig in i orkanen.